HockeyNews
PLUS

Det kommer att göra ondare att möta Djurgården – Daniel Brodin är hemma

(24096) Daniel Brodin/Djurgården Tre Kronor
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 28 juni 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. En järnkamin gör sig redo att möta publiken på Hovet. Och alla motståndare som har vägarna förbi.
OS-forwarden Daniel Brodin, 32, är tillbaka.
– Djurgården ville verkligen att jag skulle komma hem och då blir man ju mer taggad. Det var nog det, säger Brodin till HockeyNews.se om sitt beslut.

Efter det att Djurgården hade sin senaste topp och nådde SM-final 2019 tog forwarden Daniel Brodin chansen att spela i Schweiz med Fribourg-Gottéron. Första säsongen gjorde han 32 poäng varav 16 mål och det mesta flöt på. Säsongen efter blev konkurrensen skarpare då den schweiziska klubben valde att ha fem utländska spelare i truppen, vilket var en för mycket, och gjorde att en av importspelarna hamnade utanför i varje match.

Det gick ut över Brodin under den andra av de tre säsongerna i Schweiz.

– Det har varit jäkligt häftigt där borta, men för mig är det speciellt att spela här (i Djurgården). Det kände man när man var där borta och särskilt som det blev fem importer. Jag tror jag spelade 14 matcher, säger Brodin till HockeyNews.se hemma på Hovet.

Den senaste säsongen har han spelat mer och gjort 19 poäng (10 + 9) på 46 matcher och han tog plats i Tre Kronors OS-lag i Peking.

– Jag visste vad jag sajnade upp mig på, när det var fem importer. Men samtidigt, man tappar lite glädjen. Det var jävligt tufft. Jag tror att alla som har varit i den sitsen själva kan backa upp det och säga att det var jävligt tufft.

LÄS MERTrots raset – Djurgården går plus och kan satsa: "Konkurrenskraftiga"

Säsongen då Daniel Brodin hade svårt att platsa var kämpig nu när han ser tillbaka på de tre åren i Schweiz.

– Man känner sig i grym form, men man får inte spela. Det är som om man kanske är extraspelare. Man kommer ändå varje dag, man vill vara förberedd, men det var tufft. Då började jag känna: ”Varför spelar jag?” Jag spelar för att ha kul och då hörde Djurgården av sig och det kändes bra. Även om de låg jäkligt risigt till så kände jag ändå att det är hit jag vill.

Det var vid jul 2021 som Djurgårdens sportchef K-G Stoppel la in en extra stöt för att få hem Daniel Brodin. Och det lyckades.

– Egentligen har jag haft den känslan under de här tre åren, att jag har velat komma tillbaka. Det tänkte jag när jag åkte också, att man vill ju tillbaka nån gång. Jag tror att det var vid jul. Jag kommer inte ihåg exakt, men när K-G hörde av sig och så pratade jag lite med frun och det kändes bara rätt. När jag väl hade bestämt mig hade det inte spelat någon roll vad som skulle hända. Jag hade bestämt mig att jag ville hem.

Påverkades du något av att Marcus Krüger var i samma sits?

– Vi pratar ju mycket. Dels pratade vi med Jacob (Josefson), och ”Sillen” (Patrick Cehlin) att fan, det vore kul att spela ihop och jag och Jacob fick göra det, säger Brodin och tänker tillbaka på 2018/2019 i SHL.

Då var Djurgårdskedjan med Brodin, Josefson och Jakob Lilja dominant och öste in poäng och fick till och med spela i Karjalaturneringen tillsammans.

– Sedan drog jag iväg och sedan är det klart att vi har pratat om det. Det blev mer när de tog kontakt med båda oss (Brodin och Krüger) och vi började prata mer. Det är klart att det kändes kul att han också var sugen. Men vi sa till varandra att vi pratar och är ärliga mot varandra, men man tar sitt eget beslut, säger Brodin.

– Om jag hade valt något annat hade det inte varit några hard feeling utan man gjorde sitt eget beslut. Så klart var det en grej som gjorde det här extra roligt.

LÄS MER: Lista: Här är de tio spelare som har tacklat mest i SHL senaste tio åren

Djurgården förbereder sig för Hockeyallsvenskan och det som väntar. I Daniel Brodin får publiken en favorit och det brukar smälla när han spelar ishockey. Sett över de senaste tio SHL-säsongerna är han sjua i tacklingsligan (521 tacklingar på 265 matcher) och då har han varit utomlands i fyra av de åren.

För Brodin och Djurgården gäller det minska lika mycket att ladda mentalt och vara med på utmaningar som kan dyka upp både på och utanför isen.

– I det lag vi har känns det som att vi har en bra grupp. Ett ödmjukt gäng. Det tror jag är jäkligt viktigt. Bara för att vi har 16 SM-guld kommer inte det att göra jobbet utan det handlar om, jag säger det igen, ödmjukhet. Vart vi än åker så kommer det kanske vara folk som tycker att det är extra kul att komma dit och kolla och de kanske tycker att det är kul om vi förlorar och kanske inte går riktigt rakt uppåt, som det inte kommer att göra.

LÄS MERMarcus Krüger är tillbaka: "Försöka göra allt jag kan för Djurgården"

– Som jag tror och som vi har pratat lite om och som jag har känt förut i min karriär är det man förväntar sig viktigt. Den bild man går in med. Det jag har känt med gruppen så har vi varit tillsammans i två-tre månader och det känns som en bra grupp som just nu är på väg att bli jäkligt tajt. Det är viktigt. Att våga prata och inte bara gå ut och spela. Vi har tagit upp det några gånger – vad man förväntar sig – och det kan vara en nyckel.

En annan är ledarskapet bland spelarna. Och mycket talar för att dubble Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger blir nästa lagkapten i Djurgården.

– Jag tycker att han vore perfekt som kapten. Vi har inte pratat om det. Men han har haft en bra karriär och det viktigaste är att han är en bra kille som visar vägen. Sedan är det väl upp till ledarteamet att sätta ihop det, men för mig är han en bra kandidat, säger Daniel Brodin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!